SPERM DONASYONU

Sperm Donasyonu Nedir?

Sperm donasyonu doğumsal ya da sonradan ortaya çıkmış herhangi bir nedene bağlı olarak sperm üretiminin olmadığı ve bu nedenle gebe kalamayan çiftlerde bir başkasından (sperm bankasından) sperm alınması işlemidir. Sperm donasyonu, daha çok azospermik biyopsilerinde (semende hiç sperm olmama durumu) sperm elde edilemeyen çiftler tarafından tercih edilen bir yöntem olmakla beraber, bekâr kadınlar ve lezbiyen çiftler tarafından da tercih edilebilir.

Sperm Donasyonu Kimlere Uygulanır?

• Zamanında ameliyat edilmediği için sperm üretimi tamamen hasara uğramış olan inmemiş testis hastaları
• Kemoterapi veya radyoterapiden dolayı sperm üretimi zarar görmüş hastalar
• Geçirilmiş ateşli hastalığa/kabakulağa bağlı olarak testisleri hasar görmüş hastalar
• Travma ya da diğer nedenlerle testisi olmayan hastalar veya genetik hastalık nedeniyle sperm üretemeyen hastalar
• Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olup bu durumun kötü sperm kalitesinden kaynaklandığı tespit edilen hastalar
• Akraba evliliğinden ötürü doğacak olan çocukları risk altında olan hastalar<
• Bekar kadınlar veya lezbiyen çiftlere

Sperm Donasyonu Nasıl Yapılır?

Sperm donasyonu uygulamasında, yalnızca sperm alınacaksa anne adayının yumurtalıkları hazırlanır. Eğer aşılama (IUI- intra Uterin İnseminasyon) planlanıyorsa, yumurtanın doğal gelişmesi takip edilir ya da düşük dozda ilaçla bir veya iki yumurta gelişimi sağlanarak uygun zamanda çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinden yaklaşık 34-36 saat sonra donörden alınan sperm örneği özel ortamda hazırlanarak bir kanül vasıtasıyla anne adayının rahmine enjekte edilir.

Eğer tedavi yöntemi olarak tüp bebek yöntemi tercih edilirse, anne adayları tüp bebek sürecindeki gibi hazırlanır. Adetinin 2. veya 3. gününde kadına göbek etrafına yapılan yumurta geliştirici iğne tedavisine uygulanır. Bu tedavi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 7-12 gün sürmektedir. Bu süre içinde belli aralıklarla ultrason ve kan tahlilleri istenir ve yeterli sayı ve büyüklükte yumurta gelişimi sağlandıktan sonra, yumurta olgunlaştırıcı bir iğne yapılır. İğnenin yapılmasının 35-36 saat ardından anestezi altında, ultrason aracılığıyla yumurtalar toplanır. Yumurta toplama yaklaşık 5-10 dakika süren bir işlemdir.

Yumurta toplandığı gün donörden alınmış olan sperm örneği de laboratuvarda hazır bulunmaktadır ve her bir yumurtaya bir sperm enjekte edilerek dölleme işlemi gerçekleştirilir. Oluşan embriyolar laboratuvarda takip edilerek beşinci gün anne adayının rahmine transfer edilir. Sperm donörü (vericisi) olarak bazen çiftler donörlerini kendileri organize etseler de bu uygulamalarda genellikle sperm bankası tercih edilmektedir. Sperm seçimi anne adaylarının istekleri doğrultusunda ve kendilerine tıbbi olarak en uygun olacak şekilde yapılır.

Sperm Donasyonu Tedavi Sürecimiz

Tedaviye başlamadan önce yapılması gereken tetkik ve tahliller hakkında size detaylı bilgi verilir.

Anne Adayından İstenilen Testler:

Anne adayının adet döngüsünün 2. veya 3. günü yapması gereken FSH, LH, E2, PRL, AMH testleri

Anne adayının rahim değerlendirmesi için Pelvik USG ve HSG Filmi

TSH, T3,T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT

HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri

Kan Grubu Analizi

Baba Adayından İstenilen Testler:

Kan Grubu Analizi

Spermiyogram Analizi (3 günlük cinsel pehrizden sonra verilmesi önerilir)

HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri

FSH, LH, Testesteron ve TESE Raporu

Tetkik ve tahliller, doktorlarımız tarafından değerlendirildikten sonra size özel bir tedavi programı planlanır. Tedavi süreci ve ilaç dozları, ultrason sonuçlarına göre doktorlarımız tarafından belirlenir.

Donasyon tedavisinde yaklaşık 2 hafta (13 veya 15 gün) ilaç kullanımı gerekmektedir. Anne adayının adetinin 2. veya 3. günü yumurta çoğaltıcı ilaçlarla tedaviye başlanır. Tedaviye başlandıktan 12 veya 14 gün sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işleminden 36 saat önce anne adayımıza yumurta çatlatma iğnesi ugulanır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında babanın fiziksel özellikleri ve ailenin kan grubuna göre donörden alınan sperm ile döllenir.

Yumurta toplama işleminden  5 gün sonra, döllenen embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir. Transferden 12 gün sonra kandan gebelik testi ile sonuç öğrenilir.

Sperm Donasyonunda Donörler Nasıl Seçilir?

Merkezimizde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mevcut yasal mevzuatı gereğince, sperm donasyonu için sadece yurtdışında faaliyet gösteren lisanslı sperm bankalarından temin edilen sperm örnekleri kullanılır. Bundan dolayı sperm donasyonu için kullanılan spermler Amerika, Danimarka gibi ülkelerde bulunan sperm bankalarından temin edilmektedir.

Bağışçılara sperm yoluyla çocuğa geçme ihtimali olan bulaşıcı hastalıklar ve çocukta ciddi sağlık problemi yaratabilecek genetik hastalıklar yönünden tarama yapılır. Sarılık testleri (Hepatit B, Hepatit C), HIV testi (AIDS), Sifiliz, Sitomegalovirus, Klamidya gibi bulaşıcı hastalıklar ve Kistik Fibrosis, Talassemia (Akdeniz Anemisi) gibi genetik yolla geçişli hastalıklar, ayrıca karyotip (kromozom) analizini içeren oldukça geniş bir tarama programı uygulanır.

Kendi sperm donörünü getirmek isteyen çiftler, uygun kriterleri sağlıyorsa (sperm kalitesi uygun ve bulaşıcı hastalıklar açısından problem yoksa), hastanemizde tedavi olabilir.

Size En Uygun Donörü Nasıl Seçiyoruz?

Donasyon sürecinde donör eşleştirilmesi çok ciddi bir iştir. Oldukça geniş bir donör havuzuna sahip olduğumuzdan size en uygun donörlere ulaşabiliyor ve tercihlerinize göre, size en çok benzeyen donörleri seçebiliyoruz.

Donör seçiminde kan grubu uyumu önemli. Donörün fiziksel özelliklerini (boy, kilo, göz rengi, cilt rengi, yüz tipi), eğitim durumunu (üniversite/yüksek lisans eğitimini tamamlamış vs.), ruhsal özelliklerini (aktif, dışa dönük, meraklı, heyecanlı, pozitif), ve hobileri bile istekler doğrultusunda belirleyebiliyoruz.

Sperm Donasyonu Başarı Oranları

Sperm nakli tedavisinin başarısı kadının yaşı, yumurta sayısı ve yumurta kalitesine göre değişmekle beraber %60-70 civarındadır. 

Süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurun, sizi arayalım.